Persoonlijk

Kusjes op de mond: ja of nee?

Vorig jaar ontstond er een hoop commotie toen Victoria Beckham een foto deelde waarop zij haar dochtertje Harper van vijf jaar oud op de mond kuste.

Volgens sommige mensen was dat écht niet oké. Pervers, incest en smerig – zomaar een greep uit de talloze reacties. Maar de familie Beckham had blijkbaar (en godzijdank) schijt aan de mensen die tegen een kusje op de mond van je kind zijn, want vorige week zagen we op het Instagramaccount van Papa Beckham eenzelfde soort kusjesfoto. Te schattig. Te lief. Te zoet. Als je het mij vraagt dan.

Hij is een pedofiel
Toch waren er ook dit keer weer heel veel mensen die het niet vinden kunnen om je kind op deze manier te zoenen. “Het is een pedofiel”, roeptoetert iemand op de Facebookpagina van het AD. “Het is onhygiënisch”, meldt een ander. Ik scroll met open mond van verbazing door de reacties en vraag me oprecht af hoe mensen zo’n liefdevol plaatje kunnen bestempelen als pedofilie of smerig. Je eigen vlees en bloed mensen, je eigen vlees en bloed. Het internet omschrijft een pedofiel als iemand met seksuele gevoelens voor kinderen jonger dan dertien jaar. Pedofilie is een ziekte. Pedofilie moet worden behandeld en pedofilie is strafbaar. Ik weet het natuurlijk niet honderd procent zeker, maar mijn gevoel zegt dat geen van dit alles toepasbaar is op Meneer Beckham. Ik zie namelijk geen man met seksuele gevoelens voor een kind van vijf, maar een vader die uit liefde zijn kleine meisje een kus geeft. En of dat nou op de mond, op haar voorhoofd of haar wang is, dat maakt toch geen zak uit?

Het is verwarrend
Volgens één of andere Amerikaanse psycholoog is het tóch geen goed idee om je kindje op de mond te kussen. Haar reden: omdat papa en mama elkaar ook op de mond kussen, kan het kind dit associëren met seks. En dat is verwarrend. Verwarrend ja. Een kus op de mond is voor een kind verwarrend want het kan geassocieerd worden met seks. Met séks. Nou ben ik geen helderziende hoor, maar volgens mij weet een gemiddeld kind van vijf (want ja, zo oud is mini Beckham) niet eens wat seks is. Daarnaast is het verwarrend als papa A zegt en mama B. Of als een broertje of zusje iets wel mag en het kind zelf niet. Of als het de ene dag om 19.00 uur bedtijd is en de andere dag pas om 20.00. Dát is verwarrend. Maar een kus van papa of mama? Daar is weinig verwarrends aan.

En anderen?
Zoals je merkt zit ik dus heel erg in het kamp van de op-de-mond-kussende ouders. Ik vind daar namelijk helemaal niets raars of vies aan. Sterker nog: ik kan niet wachten tot mijn zeven maanden oude baby in staat is om zijn dikke armpjes om mij heen te slaan en zelf echte kusjes te geven. Dan ga ik lekker heel de dag met hem kroelen en hem overladen met kusjes. Ook op zijn mond. Het gaat immers om mijn eigen kind. Wat ik wél heel belangrijk vind om mijn kind(eren) mee te geven is dat het kussen op de mond geen verplichting is. Wil je het niet? Dan doen we het niet. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen dit zelf aan kunnen geven, mits ze daar de ruimte voor krijgen. Datzelfde geldt voor het kussen van anderen, zoals opa’s, oma’s, ooms, tantes, vrienden, vriendinnen en ga zo maar door.

Maar zo lang mijn baby nog geen eigen mening heeft geniet ik lekker van al die kusjes op zijn wang, voorhoofd, neus én zijn mond!


Volg mij op Facebook
Volg mij op Instagram

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *