Momlife

Wat kost dat nou, zo’n baby?

Het is misschien wel één van de meest prangende vragen die vrouwen met een kinderwens hebben. Wat kost dat nou, zo’n baby? Hoeveel geld ben je kwijt aan het shoppen van de complete baby-uitzet en wat zijn daarna de steeds terugkerende lasten per maand?

KLEINE DISCLAIMER VOORAF: DIT IS HOE WIJ HET DOEN. DIT IS NIET DE PERFECTE MANIER EN ABSOLUUT NIET DE ENIGE MANIER.

Natuuuuuurlijk weet ik als geen ander dat wanneer je eenmaal rammelende eierstokken hebt, geen enkele bankrekening daar nog verandering in kan brengen. Persoonlijk vond ik het echter wel een heel fijn idee dat wij onze zaakjes goed op orde hadden (het ging nog bijna mis met een dak boven ons hoofd maar zoals je hier kunt lezen is dat ook allemaal goed gekomen) voordat we Ticho kregen. Een kind is een dure aangelegenheid – volgens recente berekeningen wordt zo’n 17 procent van het besteedbaar inkomen aan het eerste kind uitgegeven – en laten we eerlijk zijn: als het op een baby aankomt is liefde alleen niet genoeg.

Je moet bijvoorbeeld een kamertje kopen, wat kleertjes, een kinderwagen is handig, flesjes, speentjes, zwangerschapskleding voor jezelf, voeding (of daaraan gerelateerde producten zoals een kolf), speelgoed, luiers en nog duizend-en-één andere dingen. Natuurlijk hoeft bijvoorbeeld de kinderwagen écht geen 1200 euro te kosten en is er heel veel voor heel weinig via Marktplaats te koop, maar ik kan je beloven: je bent niet voor een paar honderd euro klaar. Goed, over naar de twee vragen waar het om draait: wat zijn de eenmalige kosten en wat zijn de maandelijkse kosten?

Eenmalige uitgaven
Een kinderwagen en babykamer hoef je natuurlijk maar één keer te kopen. Gelukkig maar, want anders ging iedereen met een baby op komst keihard failliet. Gelukkig kun je beide items heel goed via Marktplaats scoren. Verder op deze lijst: een box met boxkleed, een badje, een kinderstoel, een autostoeltje, flesjes, een babyfoon, speentjes, verzorgingsproducten (zoals spuugdoekjes, hydrofiele luiers en washandjes) en beddengoed en/of een slaapzak. Dit zijn naar mijn idee de spullen waar je gewoon echt niet zonder kan. Op de website van het Nibud staat dat je voor bijna 2000 euro klaar kunt zijn. Persoonlijk vind ik dit best wel aan de lage kant, zeker als je alles zelf moet betalen. Om er zeker van te zijn dat je niet in geldnood komt (da’s niet zo handig op dit moment) zou ik er 500 euro bovenop gooien. Laten we zeggen dat je voor 2500 euro de eenmalige kosten gedekt hebt.

Hoeveel het bij ons heeft gekost weet ik niet meer precies. Wat ik wel weet is dat we van onze ouders de kinderwagen, de Maxi Cosi en de Stokke Steps kinderstoel hebben gekregen. Dat scheelde natuurlijk aanzienlijk op de eindafrekening. Verder kochten we de commode, de kledingkast en het ledikantje bij IKEA – want niet zo duur en prima kwaliteit – en sloeg ik bijvoorbeeld flesjes en speentjes in tijdens de Mama Mazzeldagen bij Prénatal. Verder schaften wij nog een redelijk dure Family Fix aan (niet per se nodig maar wel verrekte handig) en bespaarden we ook niet op de badset (waar ik achteraf dus spijt van heb, zoals je hier kunt lezen). Het beddengoed, de hydrofiele luiers, spuugdoekjes en dat soort geneuzel haalde ik allemaal bij Zeeman. Echt, ik ben dol op die winkel. Ze hebben daar zulke leuke spulletjes voor zo weinig geld. Als we de cadeautjes van onze papa’s en mama’s even weglaten dan hebben wij het zeker gered met 2500 euro. Als we die cadeautjes erbij optellen dan komen we geloof ik niet eens in de buurt.

Maandelijkse uitgaven
Goed, waar je op de eenmalige kosten nog heel goed kunt besparen en beknibbelen, gaat dat bij de maandelijkse uitgaven toch een stuk moeilijker. Je zou uiteraard kunnen kiezen voor een huismerk luiertje of een pak voeding van de drogist, maar het zal elkaar allemaal niet veel ontlopen (zeker qua luiers niet, want die zijn echt altijd wel ergens in de aanbieding). Onze maandelijkse uitgaven:

 • Luiers en billendoekjes koop ik voor ongeveer 40 euro per maand. Hoewel het misschien ook wel iets minder is. Ik speur via luierinfo.nl altijd naar de beste deals en sla dan als een echte hoarder in.
 • Aan kleding besteed ik best wel veel geld, simpelweg omdat ik een sucker ben voor schattige kleine broekjes en truitjes. Per maand gaat er denk ik zo’n 80 tot 100 euro doorheen. Soms meer, nooit minder.
 • Onze Ticho krijgt vanaf dag één al flesvoeding. In het begin ging het hard met die pakken want thuis was de enige plek waar hij dronk. Tegenwoordig gaat meneer drie dagen per week naar de oppas of opvang, dus doe ik hier thuis ongeveer een week met een pak van 10 euro. Daarnaast geef ik hem ook groenten en fruit en zit er zo nu en dan wat rijstebloem door zijn fles. Allemaal geen noemenswaardige bedragen, maar laten we zeggen ook zo’n tien euro per week. Kortom: baby voeden kost 80 euro per maand.
 • Met de bodylotion, sudocrème, shampoo en douchegel kan ik volgens mij nog zes kinderen dagelijks insmeren en hou ik over. Het was een investering maar je kunt het dus over weet ik hoeveel maanden afschrijven. Laten we zeggen dat het ongeveer vijf euro per maand kost.
 • Drie dagen per week brengen wij Ticho ergens anders onder omdat papa en mama dan moeten werken. De totale kosten hiervoor bedragen pak ‘m beet 400 euro per maand. Omdat wij kinderopvangtoeslag krijgen, valt het uiteindelijke bedrag een stukje lager uit.

Nou, alles bij elkaar opgeteld zijn wij maandelijks 625 hele euro’s kwijt aan onze baby. Door de kinderopvangtoeslag (dat is afhankelijk van je inkomen) en de kinderbijslag (dat is bij iedereen zo’n 200 euro per kwartaal) is het echte eindbedrag aanzienlijk lager, maar ik kan je wel melden: een baby is duur. Heel duur. Ik ben wel heel benieuwd of mijn uitgaven een beetje in lijn zijn met die van andere mama’s. Laat me dus gerust in een reactie weten hoe jouw uitgavenpatroon eruit ziet en of je nog goede bespaartips voor me hebt!

 

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

 1. Jolijt says:

  Hej,
  Leuke blog! Ik snap inderdaad dat je veel kunt uitgeven voor een baby maar de eerste aankopen waren bij mij toch echt geen 2500 euro.
  Misschien als onze situatie anders was geweest wel maar aan de andere kant zijn we ook gewoon erg zuinig en denkedenken we over alle uitgaven goed na. We waren allebei 21 en ik was net klaar met school. Ik had alleen een volle spaarrekening en mijn vriend had geld op zijn spaar. Ik werkte zo veel ik kon en mijn vriend naast zijn studie ook.
  Bij mij was:
  Een kinderwagen/wandelwagen van koelstra bij de mamamini voor 10 euro.
  Mijn oma heeft alle stof eraf gehaald en hem helemaal opnieuw gestoffeerd dus echt origineel.
  Verder het bedje van toen in klein was. De commode was nog bij ons in gebruik in mijn ouderlijk huis dus kon ik zo meenemen, deze gebruikten we tevens als kast. Een stoel kocht ik voor 15 euro bij de ikea.
  Het badje 2de hands voor 5 euro incl. Standaard
  Flesjes inderdaad zoals jij ook zegt in de aanbieding.
  Doekjes hydrofielluiers etc bij zeeman.
  Rompers en kleertjes ook bij zeeman en veel van kennissen en familie.
  Beddengoed en lakentjes had mijn moeder nog van mij van vroeger bewaard, erg leuke van Nijntje.
  Kolf heb ik geleend van iemand
  Maxi cost 2de hands van kennis over gekocht
  Andere dingen ook veelal erg goedkoop.

  Ik gaf borstvoeding dus flesvoeding was bij ons in het begin niet zo duur. En pampers loop ik altijd echt altijd als het 50% korting is. Dan heb je goede luiers voor een zacht prijsje. Verder doekjes koop ik ook altijd in de aanbieding. Betaal nooit meer dan 1 euro per pakje.
  En flesvoeding altijd als het in d aanbieding is vaak bij Etos of ah wel dat het 5 euro per pak is.

  Mijn dochter van bijna 2 gaat bijna uit d eluiers . Nu overdag droog maar s nachts nog wel luiers.
  Het duurste wat wij voort haar gekocht hebben was haar Römer autostoel die ze nu heeft. Dat vind ik toch wel erg belangrijk en daar betaalden we dan ook maar liefs 295 euro voor. Ja dan heb je ook wat.
  Verder is het een meisje dus ook voor mij liggen de kosten kwa kleding wat hoger want he. Die jurkjes en rokjes en leuke strikjes zijn wel erg verleidelijk.

  De 2de komt eraan en de situatie is nu anders. We wonen nu op onszelf. Ik werk 24 uur in de week en mijn vriend studeerde nog. Ook hij werkt ernaast.
  Daarnaast hebben we de afgelopen jaren gewoon goed gespaard en om ons geld gedacht maar ook nu gebruiken we de oude commode. Een aankleedkussen van de 2de handswinkel voor 1.50, lenen we veel spullen van familie en kennissen en herbruiken we veel van de 1ste. Want uiteindelijk gebruik je alle spullen maar even. Een commode gaat weg omdat het kind zichzelf aankleed. Een ledikant veranderd in een peuterbed en een wandelwagen gebruiken we zelden omdat mw het zelf wel kan…

 2. Jessica says:

  Pampers, billendoekjes en potjes eten kopen wij in duitsland. Veeeel goedkoper dan in nederland. Op een pak van 90 luiers maat 3 ben ik in nederland 25, euro kwijt, en in duitsland 15 euro. Potjes eten: nederland olvarit 0,89 cent, duitsland ,0,49 cent merk hipp (smaakt veel lekkerder dan olvarit). En billendoekjes 15 euro voor een doos met 18 pakken van 56 doekjes van merk pampers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *