Momlife

Wat zou ik volgende keer anders doen?

Ticho is ons eerste kindje dus werkelijk waar alles wat er bij een zwangerschap en een baby komt kijken deden wij hier voor het eerst. Van zwanger zijn an sich, tot het shoppen van de babyuitzet. Zijn er dingen die ik bij een eventuele volgende baby anders zou aanpakken?

Het antwoord is ja. Als ik nu terugkijk op het afgelopen jaar dan is er helemaal niets waar ik spijt van heb, laat dat even duidelijk zijn, maar tóch zijn er wat verbeterpuntjes zullen we maar zeggen.

De misselijkheid
Ik weet dat er dames zijn die zo gruwelijk misselijk zijn dat ze niet meer kunnen functioneren. Zo erg was het bij mij absoluut niet. Ik heb wel bij de huisarts gezeten in verband met die flinke zwangerschapsmisselijkheid en met wat medicatie verbeterde de situatie gelukkig iets. Toch ben ik zeker dertig weken (vanaf week 5 tot week 35) iedere dag misselijk geweest en de dagen dat ik niet hoefde te spugen zijn op één hand te tellen. Dat was geen pretje, maar voor mij ook niet onoverkomelijk. Achteraf denk ik: had wat meer je rust gepakt, dat had een slok op een borrel gescheeld. Dagelijks met een kotsemmer op de bijrijdersstoel naar m’n werk, spugen uit mijn autoraam (zonder schaamte, want dat stadium ben je op een bepaald moment voorbij) en trillend op mijn benen een flinke to-do-list afwerken: ik zou het nooit meer doen.

Koopdrift
Dit neem ik me nu voor, maar mocht er een tweede kindje komen dan weten we natuurlijk allemaal dat ik wederom compleet op tilt sla en me drie slagen in de rondte shop. Gelukkig wordt men door schade en schande wijs, dus deze onzin komt er hier niet meer in. Verder denk ik dat ik wel íets beter de hand op de knip weet te houden. Of nou ja, dat ik liever investeer in kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Kraamvisite
Wij hebben enorm veel kraamvisite gehad. Voor twee gezelligheidsdieren als dat wij zijn, leek het gewoon de beste oplossing om iedereen thuis met koffie, thee en beschuit met muisjes te ontvangen. Het wás ook allemaal reuze gezellig, maar volgende keer zou ik of voor een kraamfeest gaan of wat vaker rustmomenten inplannen.

Minder naïef
Heel de zwangerschap ging ik redelijk onbezorgd door. Iedere echo vond ik een feestje – lekker naar die kleine garnaal kijken – en over alle dingen die mis konden gaan dacht ik niet echt na. Volgende keer zou dat absoluut anders zijn. Nu weet ik immers wat je na negen maanden zwangerschap voor waardevols krijgt (of nou ja, krijgen zou ik het niet willen noemen want het is $&#*@#$% hard werken dat baren). Ik zou het dus allemaal veel spannender vinden en minder relaxed zijn.

Minder eten
Ken je die grap van die zwangere vrouw die geen last had van cravings? Ik was het niet. Door al dat kotsen viel ik de eerste weken lekker wat kilootjes af, dus ik zag het qua gewichtstoename allemaal zonnig in. Helaas kwam het gewicht daarna dubbel en dwars (keer vijf) terug. ‘Zijn het er twee?’ en ‘je bent zeker bijna uitgerekend?’ zijn by far de meest gehoorde opmerkingen tijdens mijn zwangerschap. Nu had ik veel vruchtwater én een grote baby, maar eerlijk is eerlijk, ik had ook gewoon lekker veel gegeten en extra vet opgeslagen. En nu zit ik hier een kilo of zeven te zwaar te wezen. Zou ik volgende keer dus iets anders doen.

Ik geloof dat dit toch wel de vijf verbeterpuntjes zijn. Vertel, had of heb jij goede voornemens voor een (eventuele) volgende zwangerschap? Ik ben benieuwd!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

 1. Wij mogen ons 2e kindje komende week gaan verwachten (hopen we) en er zijn een hoop dingen die anders gaan.

  1. Wij gaan absoluut voor een kraamfeest.
  Rust in huis is waar ik naar verlang en veel beter voor onze peuter. En zo min mogelijk uitzonderingen maken dat mensen buiten het feestje om alsnog komen, wat mij best lastig lijkt. Al met al zit ik niet op veel visite te wachten.

  2. Ik ga meer aan mezelf denken, dat klinkt heel egoïstisch misschien maar mijn gevoel zegt dat ik de vorige keer teveel gedaan heb om een ander een plezier te doen en mezelf daarmee voorbij ben gegaan. Ik heb het zware werk gedaan, dus het gaat op mijn manier!

  1. Dat klinkt heel erg goed hoor, vooral dat meer aan jezelf denken. Ik heb dat geloof ik redelijk hetzelfde als jou ervaren dus ik hoor graag hoe het je de tweede keer vergaan is. Veel succes met de laatste loodjes en een superfijne kraamtijd gewenst!

 2. Carrie says:

  Ik moet wel een beetje lachen…. Meer je rust nemen bij een 2e zwangerschap, hoe doe je dat????? Ben nu 16 weken zwanger van ons 2e kindje en met een peuter van 2,5 zit meer rust nemen er toch echt niet in 😉

  1. Nou, ik zou bijvoorbeeld niet met 40 weken nog trainen geven en wedstrijden coachen, of met een kotsemmer op de bijrijdersstoel stad en land afreizen voor bijvoorbeeld mijn werk. Zo dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *