Momlife

Ons ritme met een baby van bijna een half jaar


Ik denk dat ik de afgelopen maanden het meest heb gegoogled op ‘ritme baby’ en dan gevolgd door het aantal weken dat mijn baby oud was. Simpelweg omdat ik, op wat tips van het consultatiebureau na, niet wist hoe ik mijn kind in een fatsoenlijk ritme moest krijgen. Ik las ontzettend vaak dat baby’s sliepen van 10 uur tot 12 uur en dan van 14 uur tot 17 uur, tussendoor keurig de flesjes leegdronken en ’s avonds om 19.00 uur weer in bed lagen tot de volgende ochtend 7 uur.

Nou, ladies en gentlemen, zo ging dat de eerste vier maanden bij mij absoluut niet. Het duurde sowieso een paar weken tot ik het schema van onze kraamhulp en het consultatiebureau los durfde te laten en gewoon de signalen van mijn verse newborn op wist te pikken en eigenlijk is dat laatste nog steeds mijn belangrijkste leidraad: de signalen van Ticho.

Toch kan ik niet anders dan toegeven dat een beetje ritme in de dag wel lekker is. Wij moeders hebben namelijk nog wel meer te doen dan spelen met kind, voederen van kind, in slaap wiegen van kind, verschonen van kind en wandelen met kind. Een beetje ritme zorgt ervoor dat je kunt plannen wanneer je boodschappen doet, wanneer je de vaatwasser uitruimt, die eeuwige bende opruimt en de wasmachine aanzet (hashtag momlife). Hoe ons ritme er op dit moment – na bijna een half jaar – uitziet:

7.30 uur – Ticho krijgt zijn eerste flesje bij ons in bed daarna spelen en kroelen we nog wat, maken we selfies (die sturen we naar papa of plaats ik in mijn Instagram Stories) en bespreken we even wat we die dag gaan doen.
9.00 uur – Meneer gaat weer terug naar zijn bedje. Dit gaat meestal zonder problemen. Terwijl hij nog even verder slaapt kan ik mooi douchen, aankleden, ontbijten en koffie drinken en meestal doe ik even wat voor mijn werk.
10.30 uur – Ticho is uitgeslapen en wordt langzaam wakker. Ik haal hem uit zijn bedje, ga hem wassen (soms gaat hij in bad, soms volstaat een washandje), kleed hem aan en neem hem mee naar beneden. Hier gaat hij meestal even spelen met zijn babygym.
11.00 uur – Hij krijgt weer een beetje honger en dit is het moment voor een fruithapje. Hier is hij dol op en er gaat dan ook zonder moeite een behoorlijk bakje naar binnen.

Na zijn fruithapje gaan we boodschappen doen. Soms valt hij in de wagen in slaap, maar dit zijn meestal geen hele lange en diepe slaapjes.

12.00 uur – Na de boodschappen krijgt Ticho zijn tweede flesje van de dag. Daarna ga ik met hem naar boven, trek ik zijn slaapzakje aan en leg hem in bed.
13.00 uur 15.30 uur – Nu Ticho slaapt, kan ik zelf lunchen, opruimen, werken en soms ga ik ook nog even liggen.
15.30 uur – Na twee à drie uurtjes slapen vindt Ticho het wel mooi geweest. Tijd om hem uit zijn bed te halen.
16.00 uur – Nu krijgt hij een groentenhapje. Dit waardeert Ticho minder dan de fruithap, maar uiteindelijk krijgen we er meestal wel genoeg in. Het zijn nu natuurlijk nog ‘oefenhapjes’ dus ik maak er verder ook niet zo’n punt van als hij bloemkool weigert of gaat huilen van brocolli.
17.00 uur – Tijd voor een fles. Omdat die groenten er niet van harte in gaan, komt het nog wel eens voor dat deze fles iets eerder gegeven wordt. Geen probleem, wat meneer wil.

Na deze fles is het weer kroel- en speeltijd. Zulke leuke momentjes, het kan mij niet lang genoeg duren.

18.00 uur – Wij gaan zelf eten en schuiven Ticho in zijn Stokke Steps bij ons aan tafel. Hartstikke gezellig!
18.30 uurQuality time voor papa. Meestal neemt hij Ticho mee naar buiten, een stukje wandelen naar vrienden of familie of een rondje door de supermarkt.
19.00 uur – Zo rond dit tijdstip gaat het rolgordijn omlaag en het kind naar bed. Ik trek hem dan zijn slaapzak aan, lees een stukje uit een boekje voor, kroel nog wat en leg ‘m dan neer. Hij gaat meestal zonder mokken lekker slapen.
21.30 uur – De allerlaatste fles van de dag gaat erin en zodra deze op is, gaan wij als een stel uitgebluste bejaarden naar bed. Het is morgen weer vroeg dag!

Dit is een beetje hoe een (vrije) dag verloopt. Natúúrlijk hebben we vaak genoeg van die dagen die er compleet anders uitzien. Dan weigert meneer een hapje, wil hij eerder zijn fles, vindt hij slapen niet zo nodig of slaapt ‘ie juist een gat in de dag. Het is en blijft een beetje avonturen met een baby en een ritme. Ik denk dat het sowieso het eerste jaar onwijs lastig is om in een stabiel ritme te komen. Je baby groeit zo hard, leert continu nieuwe dingen, gaat andere dingen eten, hoeft minder flesjes te drinken, zal uiteindelijk langer doorslapen (ja, dat schijnt echt zo te zijn en ik kan niet wachten tot wij hier van 19 uur tot 7 uur een slapend kind hebben) en ga zo maar door.

Ik ben ontzettend benieuwd of er nog meer mama’s zijn met kindjes rond Ticho zijn leeftijd en hoe het dagschema er bij hun uitziet. Laat het me dus gerust weten in een reactie of op Instagram (@anoukzwager.nl).

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. In sommige dingen herken ik mezelf precies. Ons kleine meisje is nu bijna 5 maanden oud.
    Iedereen zegt dat ik van geluk mag spreken omdat ik er snachts vrijwel nooit uit hoef.
    Mijn dag als ik moet werken begint om 05.45 dan sta ik op en ga mezelf aankleden, brood smeren en een fles maken. Om 06.15 krijgt Tjess haar fles. Om kwart voor 7 maar het kdv. Vaak valt ze hier ’s ochtends rond 8 uur in slaap tot half 10. Om 10 uur de volgende fles en daarna speelt ze 1,5 uur. Tegen half 1 valt ze weer in slaap en om 14.00 uur de volgende fles. Dan lekker spelen en om 16.00 uur wordt ze opgehaald dan krijgt ze om 17.00 uur een oefen hapje gevolgd door een halve fles om 18.00 uur. Vaak gaan we dan nog even wandelen en om 20.00 uur krijgt ze haar laatste fles en ligt ze om 20.30 uur in bed en slaapt ze tot de volgende ochtend.

    1. Jeetje wat een superrelaxed ritme voor een kindje van nog geen vijf maanden! Lekker hoor. Veel overeenkomsten inderdaad, al is niets zo veranderlijk als het weer uhhhhh babyritme 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *