Momlife

Hoe gaat het nu met de hapjes?

Ruim een maand geleden schreef ik hier (in één van de eerste blogposts) over de oefenhapjes die wij aan Ticho gaven. Gewoon twee eetlepels met een bepaalde soort groenten om hem laten wennen aan de smaken en oefenen met het eten van een lepel.

Wat geven we hem?
Aangezien de hashtag #nevernoteating is uitgevonden voor onze baby, hadden we hier in huis weinig problemen met die nieuwe smaken of die vreemde lepel. Na een dag of drie viel het kwartje en sindsdien gaan alle hapjes – op bloemkool na – erin als zoete koek. Inmiddels hebben we ook fruit aan het assortiment toegevoegd en mengen we verschillende groenten- en fruitsoorten met elkaar. Ticho krijgt nu nog maar vier flessen, aangevuld met een bakje fruit in de ochtend een een bakje groenten in de middag. Op deze manier redt hij het prima.

Nog steeds geen potjes?
Tot nu toe ben ik één keer gezwicht voor een kant-en-klaar fruithapje, puur uit gemak. Ik maakte daarin wel weer een bewuste keuze en ging voor zo’n zakje knijpfruit van Ella’s Kitchen. Naast dat ik die verpakking er te leuk vond uitzien, sprak ook het ‘biologisch’ mij aan. Een blik op de ingrediëntenlijst liet mij zien dat er verder geen rommel aan het product toegevoegd wordt dus al met al een goede keuze al zeg ik het zelf. Het uit zo’n zakje eten was trouwens niet per se een succes want natuurlijk snapt een baby van nog geen half jaar niet hoe dat werkt. Met een beetje hulp van mama is dat gelukkig allemaal goed gekomen. Op dit moment is Ticho nog wat te klein voor andere varianten van Ella’s Kitchen hapjes, maar zodra hij ruim een half jaar is, ga ik de rest ook zeker proberen. Onze ervaringen volgen!

En de eigen hapjes?
Ik schreef het in mijn vorige blogpost al: de groenten- en fruithapjes maak ik graag zelf. Daar denk ik nu dus nog steeds zo over, al besef ik mij inmiddels wel dat het niet zo makkelijk meer is als in het begin. Ticho eet nu verschillende soorten groenten en fruit door elkaar en het is daardoor vanzelfsprekend wat meer werk om klaar te maken. Alles bij elkaar opgeteld ben ik denk ik twee uurtjes bezig, van boodschappen doen tot de bakjes invriezen. Een stappenplan aan de hand van wat foto’s:

Ik stal al het fruit en de groenten uit en bedenk wat ik met wat ga combineren. Qua fruit wissel ik lekker af en qua groenten krijgt het kind een paar dagen achter elkaar hetzelfde. Afijn, alles uitstallen, snijplank klaar, mes klaar, bakjes klaar en you’re ready to go.

Ik bedenk ter plekke wat de mix van fruit gaat worden. Ik doe de kleine stukjes gesneden fruit even in de bakjes alvorens het in de blender verdwijnt en schrijf op een papiertje wat er waarin zit. Wel zo makkelijk bij het uit de vriezer halen. Goed, als alles gelabeld is, gaat het één voor één in de blender.

Ondertussen staan de groenten op het vuur. Ik gooi alles gewoon bij elkaar, aangezien het straks ook allemaal door elkaar gaat. Uiteraard houd ik wel rekening met de ‘kooktijd’ van ieder product. Dit keer in de pan: courgette, pompoen en erwtjes. Als ik klaar ben met het tot moes hakken van het fruit, ga ik verder met de groenten – kwestie van timing. Ik kieper alles in de blender en verdeel het daarna over de bakjes.

En tadadadaaaaa het eindresultaat: verse hapjes voor een week.

Tot nu toe werkt deze manier heel prettig voor mij. Het kost me niet heel veel moeite en ik ben blij dat er toch ergens in mij een soort huisvrouw blijkt te schuilen. Normaliter ben ik namelijk niet zo’n keukenprinses. Maar goed, babyhapjes maken is natuurlijk ook geen hogere wiskunde. Hoe doe jij dat met het eten voor je kindje? Maak je ook voor een langere periode hapjes klaar? Of eet je kindje gewoon (een deel van) wat jullie eten? Ik ben onwijs benieuwd. Heb je trouwens nog een leuk of lekker recept – het lievelingsmaaltje van jouw baby – reageer dan alsjeblieft, want een beetje inspiratie is nooit weg!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Wowie goed zeg Anouk! Ticho krijgt koningsmaaltijden in huize de Jong!

    1. Zeker weten, kind heeft niets te klagen! Je had ons zaterdag moeten zien staan, ik met de blender, Robert met jullie mixer. We overwegen een babyhapjesafhaalcentrum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *