Momlife

Baby Ticho: twintig weken

Op 4 november 2016 werd onze zoon Ticho Albert Christiaan geboren en dat is vandaag dus exact twintig weken geleden. Ik durf wel te stellen dat de afgelopen twintig weken de leukste, mooiste en fijnste uit mijn leven zijn geweest. Vandaag wil ik graag meer over deze bijzondere tijd vertellen.

Even terug naar 27 oktober vorig jaar: de uitgerekende datum. Er gebeurde om precies te zijn helemaal niks en het bleef angstvallig rustig op die laatste donderdag van de maand. Net als in alle dagen van de week daarna overigens. Onze spruit had het nog veel te goed naar zijn zin in mijn buik. Opzich een enorm compliment, maar na ruim 35 weken van overgeven en maagzuur was voor mij de koek aardig op en verlangde ik onwijs naar ons minimensje.

Dat we nu alweer dik twintig weken verder zijn vind ik bizar en kan ik bijna niet geloven. De tijd is écht voorbij gevlogen (#cliche) en Ticho heeft zich enorm ontwikkeld op allerlei gebieden.

Eten en drinken
Vanaf de allereerste dag hebben we een goede drinker in huis. In de kraamweek werden zijn flesjes iedere dag een beetje groter en iedere dag gingen ze gewoon schoon leeg. Wat dat betreft hebben we geen klagen. Op één zieke dag na – toen wilde Ticho absoluut niet drinken en alles wat ik er met moeite in kreeg spuugde hij meteen weer uit – kennen we hier dus geen problemen met de fles. Gelukkig maar, want wat een zorgen heb je als ouder wanneer je kindje niet of onvoldoende drinkt. Inmiddels krijgt hij vijf flessen van 180+6, de eerste rond 7.00 uur en de laatste rond 22.00 uur. Aan het einde van de middag krijgt hij tevens een klein groentenhapje om te wennen aan vast voedsel en het eten van een lepel. Dit gaat best goed, al weigert onze kleine draak de bloemkool. Kan ik me ook wel weer iets bij voorstellen, want bloemkool is alleen lekker met kaassaus en veel kruiden, maar om dat nou aan mijn vijf maanden oude baby te geven…

Slapen
Zo makkelijk als dat met flessen leegdrinken ging, zo moeizaam waren de nachten. Tenminste, in mijn eigen beleving. Ik weet heus wel dat een baby niet door hoeft te slapen en dat je gewoon mee moet gaan in zijn ritme, maar na een paar weken gebroken nachten was ik echt dood- en doodmoe. In het begin is het nog niet zo erg als je om 03.00 uur een flesje staat te maken en je lieve schattige newborn alleen maar op jouw borst wil slapen, maar het moet allemaal niet te lang duren. Na een week of zeven sliep Ticho ein-de-lijk een nachtje door (en dat is dan van 23.30 tot 06.00) en echt, ik voelde me Doornroosje die na honderd jaar weer wakker werd. Helaas duurde het echt nog wel even voor hij de smaak van langere nachten helemaal te pakken had (en zelfs vorige week nog hebben we drie enorme rotnachten gehad). Overdag slaapt onze kleine man overigens prima, meestal één wat langer slaapje van twee à drie uur en twee wat kortere tukkies van een uurtje. Ook het in slaap vallen levert geen problemen op. Al met al dus niks te klagen hoor!

Motoriek
“Mijn baby kan al omrollen” en “mijn baby kan zijn hoofd al optillen” zijn denk ik de twee uitspraken die mij de afgelopen tijd het meest onzeker hebben gemaakt. Want waar Ticho onwijs goed drinkt en (inmiddels) lekker slaapt, heeft hij minder affiniteit met hoofden optillen en omrollen. We hebben hem wel heel erg gestimuleerd en inmiddels gaat het ook hartstikke goed, maar het heeft wat moeite gekost hoor. Vooral dat hoofd optillen was wel even een dingetje. Ook bij het consultatiebureau zeiden ze dat ‘ie dat inmiddels toch echt wel moest kunnen, terwijl mijn eigenwijze baby er niets van moest weten. Naar zijn Oball en muziekmobiel grijpen deed ‘ie echter weer mega-vlug dus echt zorgen heb ik mij niet gemaakt. Inmiddels hebben we een twintig weken oude nieuwsgierige kleine aap, die boos wordt als je ‘m niet helpt met opstaan, binnen twee tellen gaat piepen als je ‘m in de box legt en heel de dag door ligt te rollen. Hij gaat echt met sprongen vooruit en leert bijna wekelijks iets nieuws. Het duurde misschien wat langer, maar ik ga er gewoon vanuit dat het Ticho op zijn achttiende allemaal wel zal lukken.

Al met al ben ik megatrots op m’n binkie. Hij doet het supergoed, is vrolijk, is lief en maakt mij de meest gelukkige persoon op aarde!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Het is een schatje en jullie doen het geweldig! X
    En ik kom wel een middagje rollen met ‘m 🙂 #TeamBabyTicho

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *