Persoonlijk, Zwangerschap

Buskruit met Muisjes

Tijdens mijn zwangerschap heb ik enorm veel boeken over het hele fenomeen zwanger zijn en moeder worden gelezen. Daarnaast vulde ik mijn vrije tijd met lezen van bevallingsverhalen en struinde ik fora af op zoek naar allerlei scenario’s, tips en adviezen. Ik kon geen genoeg van alle informatie krijgen en mag mezelf dus best wel een junkie op het gebied van zwangerschapsleesvoer noemen. 

Ontzettend veel miskopen gingen gepaard met mijn zoektocht naar hét boek voor mama’s en mama’s-in-spé. Sommige boeken waren saai, sommige boeken waren veel te dik, sommige boeken waren onduidelijk en sommige boeken waren veel te theoretisch. Maar er was één boek waar ik op slag verliefd op was: Buskruit met Muisjes. Dit prachtig geïllustreerde boek (met illustraties van Hanneke Jongsma) is geschreven door drie verschillende moeders (van Nina Veeneman-Dietz, Noor Schutte-Kerckhof en Marieke Wigmans-Bremers), die samen negen kinderen opvoeden. Echte ervaringsdeskundigen dus. Buskruit met Muisjes is luchtig, praktisch en bovenal ontzettend compleet. Bij iedere babygerelateerde vraag die ik heb, sla ik mijn Baby-Bijbel open. Gegarandeerd een duidelijk (en onderbouwd) antwoord.

Het boek is onderverdeeld in de drie belangrijkste fases: zwangerschap, de bevalling en na de bevalling. Weinig spectaculairs dus. Maar zodra je de inhoudsopgave van het boek bestudeerd, zie je in één oogopslag hoe vreselijk compleet dit boek is. Werkelijk alles wat je weten wilt kun je vinden. Van het erkennen van de baby tot het kraampakket, van een complete lijst met de benodigde babyuitzet tot slaapritmes en van alle voor- en nadelen van thuis of in het ziekenhuis bevallen tot schema’s om borstvoeding af te bouwen. Ook aan de man is gedacht. Her en der staan kleine blauwe kaders opgenomen waar in een notendop uitgelegd staat hoe dat allemaal werkt, zwanger zijn, bevallen en een baby in leven houden.

Van alle boeken die ik heb gekocht is dit dus by far mijn favoriet. Tegen iedereen die het maar horen wil roep ik dat dit boek een echte musthave is en ik heb ‘m inmiddels ook al een aantal keer cadeau gedaan. Inmiddels hebben de dames van Buskruit met Muisjes nog twee boeken uitgebracht: Buskruit met Peuters (die heb gelukkig nog lang niet nodig maar tegen de tijd dat Ticho een eigen mening krijgt, sta ik vooraan in de boekenwinkel) en D’r op of d’r onder, over – jawel – zwanger worden.

Buskruit met Muisjes en de andere twee boeken zijn te koop via bol.com. Thank me later!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *