Persoonlijk

Stemmen: alleen sukkels gaan niet!

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: als je morgen niet gaat stemmen, dan vind ik je een sukkel en mag je de komende jaren niet klagen over politieke besluiten die jou niet aanstaan. Want dan had je maar…

Morgen is het zo ver. Dan vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Iedereen met stemrecht (dat is dus iedereen die de Nederlandse nationaliteit bezit én achttien jaar of ouder is) mag die dag kiezen wie hij of zij in de Tweede Kamer wil hebben en wie dus ons land moet besturen. Het lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Er zijn namelijk nog genoeg landen op de wereld waar niet iedereen stemrecht heeft en waar corruptie op dit gebied aan de orde van de dag is. Ook in Nederland is de situatie wel eens anders geweest. Pas in 1919 mochten vrouwen bijvoorbeeld stemmen, terwijl mannen al een paar jaar eerder hun voorkeur konden uitspreken in het stemlokaal.

Goed, ben je stemgerechtigd dan moet je dus naar de stembus. Grappen als ‘je stem doet er toch niet toe want alles is vooraf al bepaald en de mensen die de stemmen tellen spelen vals’ hoef je bij mij niet mee aan te komen. In Amerika dachten ze ook dat stemmen niet per se heel erg nodig was. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. In Engeland lieten ook veel (vooral jonge) mensen hun stem niet horen in de Brexit-gate, and see what happened there. En nee, het is ook niet zo dat als je niet stem jouw stem automatisch naar de grootste partij gaat (hier wordt dat haarfijn uitgelegd). Mocht je nou echt helemaal geen enkele politieke partij vinden die een beetje staat voor wat jij belangrijk vindt of ben je van mening dat stemmen onzinnig is, dan kun je altijd nog blanco stemmen. Dat betekent dat je wel op komt dagen, maar je biljet niet invult (dit wordt dan als ‘proteststem’ gezien). Tel je wel mee in de opkomstcijfers en dat vind ik toch altijd minder erg dan helemaal de moeite niet nemen.

Ik begrijp heus dat je verdiepen in die verkiezingen en al die politieke partijen inclusief ingewikkelde kiesprogramma’s niet tot je hobby’s behoort, maar kom op, een Tweede Kamerverkiezing hebben we maar één keer in de vier jaar (tenzij een kabinet eerder valt natuurlijk) dus het kost je écht geen weken van je leven. Er zijn op internet voldoende samenvattingen van de kiesprogramma’s te vinden en de Stemwijzer heb je ook binnen een kwartiertje ingevuld. Mijn persoonlijke voorkeur vind ik niet heel relevant. Ik kan me goed voorstellen dat studenten gaan voor de SP of het CDA, die willen immers de basisbeurs weer invoeren. Maar ben jij al wat ouder en zie jij het niet zo zitten om tot je 67e te werken, dan zou 50Plus een optie kunnen zijn. Begaan met het milieu en de toekomst van onze planeet? Jesse Klaver is your guy. Kortom: ieder voor zich.

Tóch kan ik het natuurlijk niet laten om een (in mijn ogen ook belangrijke) boodschap mee te geven. Ik zou iedereen die morgen mag gaan stemmen willen vragen om eens verder te kijken dan de neus lang is en om te proberen een beetje nuance in de mening aan te brengen. Is het echt zo’n gek idee om kolencentrales te sluiten? Of om per gereden kilometer te belasten? Ik rijd dagelijks 120 kilometer, dus dat zou me geld gaan kosten, maar is dat niet meer dan logisch? En vinden we het echt een goed idee om de Koran te verbieden? Om Islamitische scholen te sluiten? Om geen vluchtelingen meer te helpen? Is dat het voorbeeld dat we willen zijn voor de kinderen van nu, de toekomst van Nederland? Willen we dat zij opgroeien in een land waar haat en nijd de boventoon voeren? Een land waarin vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst niets meer waard zijn? Kortom: gaan we voor een Nederland waar zij mee vooruit kunnen of gaan we terug in de tijd?

Stemmen is een voorrecht maar wat mij betreft ook een plicht. Ik ga morgen dus naar de stembus. Jij ook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Lidy de Jong says:

    Goed geschreveb Anouk! Trots op jou😘

  2. Melanie Brouwer says:

    Ahh goed stuk babe! XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *