Momlife

De eerste vakantie met baby…

Het is inmiddels alweer ruim twee weken geleden dat wij – net als ieder jaar in de voorjaarsvakantie – in de auto stapten om zo’n 1000 kilometer richting de sneeuw te rijden. Het enige verschil met voorgaande jaren: we waren nu niet met z’n tweeën, maar met z’n drieën. Voor de allereerste keer ging Baby Ticho de grens over. Best een spannende aangelegenheid als je het mij vraagt. Hoe wij dit stap voor stap hebben aangepakt?

Een paspoort
First things first: zonder geldig reisdocument kom je de grens niet over. De eerste stap richting reizen met baby is dus het aanvragen van een identiteitsbewijs of een paspoort. Wij kozen voor een paspoort omdat het niet geheel ondenkbaar is dat we in de komende jaren buiten Europa zullen reizen (Curacao is favoriet hier) en met een identiteitskaart kom je dan niet zo heel ver. Zo’n paspoort vraag je aan op het gemeentehuis en het gemeentehuis staat gelijk aan gedoe. Zorg dus dat je op tijd begint met dit proces. Trek er een week of drie voor uit. Tenzij je natuurlijk in één keer een geschikte pasfoto van je baby, het door je partner ingevulde toestemmingsformulier, jullie beide paspoorten én je slapende baby meeneemt. Dan volstaat een week.

Inpakken van de koffer
Met een baby van vier maanden red je het niet met een paar setjes kleding en wat schone rompers. Neen, met een baby van vier maanden kun je net zo goed de complete inhoud van de commode in je koffer gooien. Om een beetje orde in de chaos te scheppen maakte ik weken van te voren al een lijstje met wat we allemaal mee moesten nemen. Luiers, voeding, flessen, voorraadtorentjes, hydrofiele luiers, hydrofiele washandjes, genoeg rompers, voor iedere dag een setje kleding, zonnebril en skipak, shampoo, badcape, neusspray en neusuitzuiger, zetpillen, Vitamine D, dekentjes, kruiken, speelkleed en de andere zestig dingen die ik nu vergeet. Dat lijstje dus. Was écht mijn rots in de branding en mijn lichtpunt in de duisternis van inpakstress. Wat ik echter even vergat (#newmom) was dat mijn baby ook tijdens die ellenlange autorit gevoederd moest worden. Bedenk dus even dat je (in het geval van flesvoeding) een thermoskannetje met kokend water vult, een voorraadtorentje met poeder meeneemt en ook een fles in de reistas gooit. Oh en luiers, want je dacht toch niet dat je die onderweg niet hoeft te verschonen?

Inladen van de auto
Dit onderdeel is natuurlijk de taak van de man. Aan mijn ruimtelijk inzicht valt namelijk best wat te verbeteren en als ik alles in de auto zou proppen hadden we mínstens twee dakdozen en een aanhangwagen nodig. Het inladen van de auto dus. Zorg dat je babyspullen voor het grijpen liggen want een ongeluk zit in een klein hoekje. Doorgelekte luier, omgevallen fles, ik noem maar wat. Verder kun je de kinderwagenbak vullen met spullen (= ruimtebesparend) en het onderstel natuurlijk helemaal opvouwen tot een klein pakketje. Denk je de wagen niet per se nodig te hebben? laat ‘m dan zeker thuis.

De reis
Dan het spannendste deel van de hele vakantie: de lange autorit. Om een hysterische Ticho te voorkomen zijn wij zowel op de heen- als op de terugweg midden in de nacht vertrokken. Kind uit bed geplukt en hupsakee zo de maxicosi in. Normaal wordt ie pas rond 7.00 uur wakker en als ‘ie dat op de reisdag ook zou doen, dan hadden we in ieder geval al een behoorlijk stuk gereden. Ja ja, ik weet dat afgeraden wordt om je baby langer dan twee uur onafgebroken in de maxicosi te laten zitten, maar om te voorkomen dat we compleet overspannen ergens langs een Duitse snelweg zouden belanden kozen wij ervoor om dit voor deze ene keer (of eigenlijk twee keer want we moesten ook nog terug) wél te doen. En met succes wat mij betreft. Ticho sliep prima in de auto, wij konden flink doorrijden en waren daardoor snel op de eindbestemming én most important: hij kwam niet met een rug als de Klokkenluider van de Notre Dame uit de auto dus met die maxicosi-schade zal het ook wel meevallen.

De vakantie
Geloof me: je bent nog nooit zo erg toe geweest aan een vakantie na alle voorbereidingen op reizen met een baby. Het is even spannend hoe het kind zal reageren natuurlijk, want nieuwe omgeving, want vreemde mensen, want ander ritme, maar in ons geval leverde het gelukkig weinig problemen op. Ticho sliep net als thuis keurig de nachten door en ook overdag pakte hij zijn uurtjes slaap. De flesjes gingen schoon leeg en de huilbuien bleven behoorlijk beperkt tot de keren dat hij honger had. Dat was dan ook het enige probleem: Ticho was ontzettend hongerig. Normaal krijgt hij om de vier uur een fles, maar de berglucht zorgde ervoor dat hij na drie uurtjes wel weer toe was aan de volgende plons melk.

Al met al hebben we dus een heerlijke vakantie gehad en viel het absoluut niet tegen. Toen alles ingepakt was en we eenmaal op de plaats van bestemming waren dan…

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *