Momlife, Persoonlijk

Bijdragen of bemoeien?

It takes a village to raise a child, luidt een oud Afrikaans gezegde. Dit betekent zoveel als dat een kind niet enkel opgevoed wordt door de ouders, maar dat alle mensen uit de directe omgeving van het kind hier óók invloed op hebben. Geen gekke gedachte als je het mij vraagt.

School, de opvang en de sportclub
Je kind komt namelijk continu in aanraking met andere mensen die hem of haar wat zullen leren: de leidsters op de kinderopvang, de juffen en meesters op school, de trainers op de sportvereniging, ouders van vriendjes en jouw eigen (schoon)ouders. Zo leren kinderen op school dat ze op hun beurt moeten wachten, dat ze soms dingen moeten doen waar ze geen zin in hebben en dat ze zich zelfstandig moeten redden. Op de sportclub leren kinderen dat samenwerken vaak het beste resultaat oplevert, dat ze moeten doorzetten als ze iets willen bereiken en dat een beetje discipline ontzettend belangrijk is.

Bijdragen of bemoeien?
Maar de lijn tussen bijdragen en bemoeien is flinterdun. Het is heus hartstikke fijn dat je kind bij zijn opa en oma allerlei vreemde gerechten leert eten, maar een opmerking als “tja, hier mag hij pas van tafel als zijn bordje leeg is” kan zomaar in het verkeerde keelgat schieten. En het is ook heus hartstikke goed dat je kind bij de buurvrouw wél al het speelgoed keurig opruimt als er niet meer mee gespeeld hoeft te worden, maar als de buurvrouw vervolgens roept dat zij nou eenmaal niet van een rommelig huis houdt, dan voelt dat toch een beetje alsof ze jouw woonkamer een zwijnenstal noemt.

Ermee dealen
Omgaan met ongevraagde tips, adviezen en bemoeienis van een ander kan lastig zijn. Waarom zou iemand anders immers beter weten wat goed is voor jóuw kind? Jij kent je eigen kind toch het beste? Toch kan het verstandig zijn om je verdedigende houding even te onderdrukken en te luisteren naar wat de ander nou daadwerkelijk zegt. Onthoud: negen van de tien adviezen zijn goedbedoeld. Kun je écht niets met het advies of ben je het er absoluut niet mee eens? Leg het dan naast je neer. “Bedankt voor je advies, maar ik kies er bewust voor om het op míjn manier te doen.” Easy as that.

Eerlijk is eerlijk: die village die helpt bij de opvoeding van een kind klinkt meestal heel aantrekkelijk, maar zo nu en dan zou een stadsmuur ook best wel fijn zijn!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *