Momlife

Het eerste hapje

Geef je jouw baby na vier maanden al het eerste hapje of wacht je tot de zes maanden? En begin je dan met groenten of kies je eerst voor fruit? Alles in de blender of Rapley-aanhanger?

Als jonge moeder (of vader) moet je honderden keuzes maken. Ook op het gebied van voeding. Dat begint al tijdens de zwangerschap. “Ga je borstvoeding geven of kies je voor kunstvoeding?” is volgens mij de meest gestelde vraag tijdens die negen maanden. Natuurlijk staat die keuze voor iedereen vrij. Doe wat goed voelt, zou ik zeggen. Zo koos ik er bewust voor geen borstvoeding te geven (daarover misschien later wel meer) en kreeg Ticho vandaag, na vier maanden, zijn eerste groentehapje. Worteltjes, om precies te zijn. Oh man, wat keek ik hier al weken naar uit. Mijlpaal hoor. Wachten tot zes maanden had mij absoluut niet gelukt. Mama had er veel te veel zin in! Hoe het ging? Het was even wennen voor Ticho. Zo’n lepel had ‘ie al vaker gezien, hij zit immers al vanaf het allereerste begin in zijn mooie Stokke Steps bij ons aan tafel, maar er zelf van eten is toch best ingewikkeld.

Na vier of zes maanden?
Zoals gezegd kreeg Ticho vandaag, na vier maanden en één dag, zijn eerste hapje. Waarom we voor dit moment kozen? Ten eerste omdat ik er ZO ONTZETTEND NAAR UIT KEEK. Ik bedoel, zo’n kirrend klein mannetje dat belletjes blaast van speeksel gecombineerd met wortel en dan zijn mondje opent als je vliegtuigje speelt met de lepel, dat vind ik gewoon te schattig (ja ja, hashtag hormonen). Daarnaast werd mij op het consultatiebureau verteld dat Ticho er qua groei ook wel aan toe was. Het is namelijk een flink kereltje (hij werd al met 4200 gram schoon aan de haak geboren) en drinkt zonder moeite al zijn flessen leeg. De tijd tussen de flessen moeten wij steeds vaker rekken want meneer begin rustig na drie uur alweer te mekkeren. Een extra hapje erbij kan dus absoluut geen kwaad. Tot slot gaf hij ook nog een aantal signalen waaruit bleek dat hij eraan toe was, zoals smakgeluidjes maken en gefascineerd kijken hoe wij ons avondeten namen. Kortom: dit was voor ons het juiste moment.

Groenten of fruit? En vers of uit een potje?
Zelf zijn wij niet echt fan van groenten en bepaald geen makkelijke eters, dus het leek ons goed om hem hier zo gauw mogelijk aan te laten wennen. Als ‘ie eerst fruit krijgt en went aan de zoete smaak die daarbij hoort én hij lijkt qua eten een beetje op zijn ouders, dan komt het daarna nooit meer goed met die groenten en dat moeten we niet hebben natuurlijk. Groenten eerst dus. De hapjes maak ik zelf (zeg ik nu, na één keer) omdat het voor mij weinig moeite is ze te bereiden en ik het een prettig idee vind dat het echt vers is. Even koken of stomen, in de blender en Klaar is Kees. Een potje zal ik in de toekomst ook heus wel eens uit de voorraadkast trekken (die staan er namelijk al wel hoor), gemak dient immers de mens en als er vergif in die potjes zou zitten dan hadden ze niet in de supermarkt gestaan, maar de komende tijd gaat deze keukenprinses zelf aan de slag.

En hoe nu verder?
De komende dagen krijgt Ticho iedere dag aan het einde van de middag zijn wortelhapje. Zo wil ik dat ook met zijn volgende groentesoorten gaan doen: een paar dagen achter elkaar hetzelfde aanbieden zodat hij rustig kan wennen aan de smaak en nog geen verschillende soorten met elkaar mixen. Het boek ‘Opperdepop’ staat hier wel al maanden in de keuken (ik zei toch dat ik er zin in had) en hier zal ik in de toekomst dan ook mijn inspiratie uit halen. Het mixen van diverse groenten, het toevoegen van fruit en het nog verder uitbreiden van zijn persoonlijke menukaart met soepstengels, brood en Liga: ik kan niet wachten!

En dat eerste hapje? Het was precies zoals ik het me had voorgesteld. Trots, trots en nog eens trots!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

  1. Heel herkenbaar: niet kunnen wachten met het geven van het eerste hapje!
    Veel succes met je blog! Ik ga het zeker volgen!
    X

    1. Hihi thanks Han! Dankzij jouw aansporing op vakantie he 😉

  2. En trots mag je zeker zijn! Weer heerlijk geschreven. Ik kijk uit naar je blogs!!

    1. Thanks Sannie <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *